Konečně! Tohle je druhá verze mojí domovské stránky. Ta předchozí byla jednoduchá, statická, psaná kompletně ručně a tak trochu škaredá. Nová brambora je čerstvější, blyštivější, škrobovější, zkrátka lepší. Dokonce má i logo a obrázky! Skoro jak v třetím tisíciletí.

Mimochodem, všimli jste si něčeho? Nebo spíše nevšimli? Ano, není tu žádné varování o cookies. Nemám v plánu používat jakoukoliv analytiku, reklamy, sledování a podobně. Tvořím to tu hlavně pro sebe, a vím, jak mi samotnému tyhle věci na jiných webech vadí.

Přemigroval jsem tenhle web na generátor Jekyll. Pořád bude super jednoduchý, bude se rychle načítat a tak dále. Akorát teď nebude nutné všechny stránky psát ručně (a hlavně upravovat, pokud se něco změní), ale generátor je vyrobí ze zdrojových souborů a šablon automaticky.

Proč jsem to udělal? Chtěl bych tu do budoucna mít trochu víc obsahu než jen základní stránku “o mně” a pár odkazů. Udělat na jednom místě seznam všech svých zveřejněných výtvorů. Vést si deník o některých probíhajících projektech, které by mohly připadat lidem zajímavé. Ty už dokončené sem asi zatím přidávat nebudu, možná časem.

Opět, proč? Opakovaně se ukazuje, že na služby hostující obsah se nedá spolehnout. Ze dne na den může váš kód zmizet z Githubu, 3D model z Printables nebo Thingiverse, video z Youtube. Nebo prostě web, kde obsah hostujete, může přestat fungovat, změnit majitele, funkcionalitu, design… Jediný způsob, jak mít kontrolu a jistotu, je hostovat si vše sám.

Samozřejmě v dnešní době je dost problém hostovat si něco sám a očekávat, že to někdo jiný najde. Takže věci asi nebudu publikovat jenom tady, ale budu se snažit tu toho mít co nejvíc a odkazovat sem ze všech ostatních služeb.

Proto teda přechod na statický generátor stránek. Redakční systém je kanón na vrabce, ale pokud bych měl všechno dělat ručně jako doteď, tak by mě to fakt nebavilo a za chvilku bych se na to vykašlal. Proč konkrétně Jekyll? Rozmýšlel jsem mezi ním, Hugo, Eleventy a Astro. Ty jsou aktuálně asi nejpopulárnější. Astro a 11ty jsem zavrhnul kvůli svému (možná iracionálnímu?) odporu k JS frameworkům, metaframeworkům a celému tomu modernímu webovému prostředí, které mi přijde tak trochu jako domeček z karet. Navíc jsou trochu moc živé, major verze každý rok není něco, co bych chtěl nasazovat do produkčního prostředí, ikdyž je to jen tenhle web.

Zbyly Hugo a Jekyll. Oba nástroje by pro tohle nasazení měly být vhodné cca stejně. Oba jsou široce rozšířené, mají velkou komunitu, jsou dlouhodobě vyvíjené. Neuměl jsem doteď ani Ruby, ani Go, takže předchozí preference jsem neměl. Ruby a Liquid + Sass jsou mi ale sympatičtější, takže pokud se mám učit nový jazyk, zvolím radši tohle kombo. Ikdyž na tenhle web toho snad moc potřeba nebude :-)

Toť vše k prvnímu, částečně testovacímu, článku. Napsáno v průběhu sestavování stránky, zatímco ještě tvořím vzhled a logiku webu. Snad brzo přibudou další.